25 augusti 2008

Utmanad

Posted in Böcker, Listor den 09:47 av lilithsblogg

Fick en utmaning av Ninde. Jag lovade att göra den i helgen, men trötta, febriga barn och en mamma som fått på tok för lite sömn satte stopp på dom planerna. Så vi kör på det nu istället.

Vilken bok läste du senast?
The diary of Ellen Rimbauer: My life at Rose Red av Stephen King och Joyce Reardon

Vilken bok läser du nu?
Vattenmelonen av Marian Keyes (omläsning)
Vildängel av Lina Forss

Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag tror att det är en rätt jämn födelning

När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Jag håller nog konstant nedräkning, oavsett om det är en bra eller dålig bok. Men en bra bok blir sorgen större för varje utläst sida, jag vill ju inte att den ska ta slut. Är det en dålig bok så plockas partyhatten fram när boken nästan är slut.

Hur väljer du vilka böcker du vill läsa?
Det är mycket som spelar in. Omslaget, om den är skriven av en författare jag gillar, vilket humör jag är på när jag ska välja bok. Folk som skriver om böcker på sina bloggar har också en påverkan. Jag har upptäckt många nya författare på det sättet.

När blir en bok för lång?
En bok kan aldrig bli för lång, om det är en bra bok.

Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Jag läser faktiskt hellre på originalspråket, eftersom att vissa uttryck, målande beskrivningar och sånt går oftast förlorade i översättningen. Plus att en liten del av författarens personliga touch försvinner. När jag läser faktaböcker läser jag dock dem gärna på svenska, annars måste jag hela tiden springa och googla på alla medicinska termer 🙂

Vilken bok blev du senast berörd/inspirerad av?
Oj, alla böcker jag läser berör mig. Men jag läste nyligen om Jag Jag Jag av Unni Drougge, som jag fick av mamma när jag var 15 år. Jag tror det var en liten pik från mammas sida, för jag var verkligen en otroligt trotsig, egoistisk tonåring. Men den boken väcker någonting inom mig, och jag känner igen mig själv så mycket. Den kan jag läsa hur många gånger som helst.

Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Jag tror att det bara är en enda bok någonsin som jag aldrig läst ut. Dåliga böcker kan jag lämna åt sidan, för att sedan efter några månader läsa lite igen, upptäcka att de fortfarande är dåliga, och så håller jag på så tills boken är utläst. Men i det här fallet så vet jag att jag kommer aldrig att läsa ut den boken.

Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Just nu är det skönlitteratur, biografier och sanna historier som det finns mest av. Dock är det tyvärr väldigt tomt på fantasy. Något som ska åtgärdas inom en snar framtid.

Rekommendera 5 författare:(Utvecklar den lite till att lägga till några titlar också)

Marian Keyes – Hennes böcker om den familjen är helt underbara. Man skrattar, gråter och känner igen sig. Dock väntar jag fortfarande på att mamman ska få en helt egen bok.

Unni Drougge – Alla hennes böcker är helt underbara. Även om det handlar om fiktiva personer, så känns det ändå som om man får titta in i hennes inre. Att hon desutom är en otroligt stark, vacker och modig person gör böckerna ännu bättre.

Charlaine Harris – Hennes serie om servitrisen Sookie Stackhouse är helt underbar. Och varje bok innehåller alltid en karaktär som jag blir sanslöst förälskad i 🙂

Val McDermid – Jag är inget fan av deckare, serien om Kate Brannigan är lysande. Kanske för att de böckerna inte faller innanför ramarna för hur en deckare ska se ut. Kate Brannigan är en tjej jag gillar, och böckerna får mig faktiskt att fnissa. Inte helt vanligt när man läser deckare.

Danielle Steele – Jag tror att jag är den enda i världen som kan erkänna att jag läser henne. Men ibland behöver vardagen glömmas bort med en bok om allt hemskt som kan hända, och det ändå löser sig till slut.


Sen ska man ju alltid skicka det vidare, men jag tror nog att jag är den enda som inte gjort den här Utmaningen. Är ni fler så häng gärna på.

Annonser

1 kommentar »

  1. Ninde said,

    Keyes ja, väntar på en egen bok om minsta systern Helene med. Hon låter roligt småelak..;)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: